Translate

събота, 4 февруари 2017 г.

Тихи книжки

Наскоро получих интересен подарък, особено скъп за мен, защото е направен от дъщеря ми. Предизвика интереса ми и веднага ми хрумнаха идеи къде и как ще го използвам. Потърсих информация за тези меки книжки. Наричат ги "тихи", "развиващи", "текстилни", защото са предназначени за тихи игри. Съобразени са с възрастта на детето и са изработени от текстилни материали. Съдържат занимателни игри с дидактическа насоченост. Детето не е само наблюдател, а активно участва във всяка една игра. То борави с книжката, откопчава, защипва, отлепва, връзва и отвръзва връзки, премества стрелки, картинки, отваря и затваря.
Разработени са по метода на Мария Монтесори, който цели децата посредством игра да придобиват и развиват различни умения, да подобряват фината моторика, да опознават околния свят.
Развиване на фината моторика чрез откопчаване, залепване, връзване на връзки.


Развитие на математическите умения


 Развитие на уменията за познаване на часовника

 Формиране на умения за звуков анализ

Изграждане на умения за подреждане на стаята. Може да се използва в чуждоезиково обучение за усвояване на думи от тази лексика, в обучението по роден език за съставяне на изречения, текст.


Чрез тези меки образователни книжки у децата се формира самостоятелност за обличане, откопчаване и закопчаване, връзване и отвръзване, залепване и отлепване, подреждане, научават се цветове, цифри, букви.

Няма коментари:

Публикуване на коментар