Translate

събота, 22 юни 2019 г.

Здравей, нов четвърти клас!

Преминахме труден път с този випуск по пътя на образователната реформа. Да си първи има предимства и недостатъци. Живееш с надеждата, че новото е ориентирано към по-добро. Сблъскваш се с неогледани неща, неясноти и различни тълкувания на нормативните документи. А предизвикателства те дебнат от всички страни. Какви ли ни очакват в 4. клас?
Учебен план
Заложени са 34 учебни седмици, т.е. учебната година ще приключи на 15 юни. Седмичната натовареност се увеличава от 27 на 29 учебни часа. Добавени са 1 ч компютърно моделиране, 0.5 ч към човекът и природата и 0.5 ч към разширената подготовка (ЗИП по стария учебен план).

До някъде олекотени, осъвременени в духа на формиране на компетентности, но при някои се забелязва смъкване на понятия от по-горни класове.
Учебници
Всички процедури по оценяване на пригодност са приключени, тече процедура по избора им във всяко училище измежду 52 комплекта, заявяване към издателствата и доставка. Хубавото е, че ще бъдат доставени навреме в училище.
Просвета
Анубис
Булвест 
Рива
Учебни помагала
Пазарът предлага много. По-гъвкавите издатели преработиха  старите си съобразно новата учебна програма. Други издадоха нови. Важното е,  че вече са отпечатани. Опитът ни научи, че най-целесъобразно е да изберем предложените от авторите на учебниците, с които работим и да не се увличаме с броя помагала.
Книги за учителя
Вече са издадени, някои издателства са ги доставили заедно с проектите на учебници, други ще ги доставят след подаване на заявките. Някои предлагат и електронен вариант.
Просвета
Годишни разпределения
Своевременно са предоставени. Е, не всички издателства са ги съобразили с изискванията на Наредба № 5, ноооо имаме опит в прекрояването.

Просвета 
Анубис
Булвест
Нови моменти в планирането са темите по безопасност на движението по пътищата (6 ч) и темата за електронно управление и медийна грамотност (1 ч).
НВО
Очаква се тестовете да са с нов формат и само по български език и математика.

На пръв поглед сме обезпечени отвсякъде. Трябват ни само сили да преодолеем предизвикателствата.

1 коментар: