Translate

сряда, 14 януари 2015 г.

Съчинение по дадено начало

      В системата за развитие на комуникативноречевите умения на учениците в начален етап са включени съчинения по дадено начало. Превантивно още от 1. клас, когато се учим да пишем под диктовка, много често изисквам да разкажат какво се е случило след това. Поощрявам и най-малките наченки на словотворчество чрез поставяне тетрадката на табло, издаване на постер с творбата или събиране на съчиненията в електронна книжка. Постепенно съчиняването се превръща в приятна и възможна мисия.
  Четем с третокласниците откъс от „Динозавърското приключение на Джоди Болтън“ по Джереми Стронг. Необичайно начало! Разсъждаваме в екип какво се е случило в училищния двор, коридора и класната стая, когато се появила Джоди. Как са реагирали съучениците ѝ, учителите, директорът? Кого повикали? Къде я закарали? Как са се тревожили родителите ѝ, какво са предприели? Превърнала ли се е отново в момиче?

     Творбите събираме в книжка. В края на книжката са включени творби на ученици от предишни випуски. Усещате ли разликата в поколенията?

Няма коментари:

Публикуване на коментар